måndag 15 februari 2010

Moussaka med quornfärs

Denna moussaka är som klippt och skuren för en trevlig hemmakväll.
Festligt och gott... för att inte tala om hur god den är dagen efter då den fått gotta till sig ordenligt!




Antal portioner: 6

Ingredienser
1 kg auberginer
1 tsk salt
2 dl vetemjöl

2 dl olivolja
ca 3 msk smör

600 g quornfärs
2 hackade lökar
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt

2 krm malen svartpeppar
1 krm riven muskotnöt

1 ägg, uppvispatfärsk rosmarin
2 dl nyriven parmesanost

Gör så här

  1. Skala och skär auberginerna i ca. 1/2 cm tjocka skivor. Salta och vänd dem i mjöl. Stek skivorna på svag värme i olja. Tillsätt lite olja i taget under stekningen och lägg dem sedan på en handduk för att rinna av.
  2. Smält smöret i en stekpanna och bryn köttfärsen och löken. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Låt det puttra några minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till béchamelsåsen och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning, lite i taget. Krydda med salt, peppar och muskotnöt och låt koka ytterligare några minuter.
  4. Lägg hälften av aubergineskivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärsen, 1/3 av béchamelsåsen, 1/4 av den rivna osten. Därefter resten av auberginerna, färsen och såsen.

  5. Häll det uppvispade ägget över såsen, strö över lite rosmarin och till sist resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar