lördag 16 januari 2010

Toscansk bönsoppa med focaccia


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
4 port

3 hackade morötter
4 skivade selleristjälkar
2 hackade gula lökar
1/2 röd chili, finhackad
13 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
100g färsk bladspenat
300g kokta stora vita bönor
400g körsbärstomater på burk
olivolja
salt

Fräs morot, selleri, lök och chili i olivolja. Tillsätt vatten och buljong och låt koka på medelhög värme 20-30 min. Tillsätt bönor, körsbärstomater och bladspenat och koka ytterliggare 5 min. Serveras gärna med bitar av lantbröd som läggs i botten av tallriken innan soppan hälles över. Denna gång valde vi dock att baka focaccia till.

Focaccia
en långpanna
50g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
6 dl vatten
2-3 msk olivolja
14-14 dl vetemjöl
kalamataoliver
färsk rosmarin
flingsalt
olivolja
Sätt ugnen på 225 grader. Värm vattnet till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av vattnet, oljan och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en slät deg och tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Baka ut till ett platt bröd i en smord långpanna. Låt jäsa 10-20 min. Pensla med olivolja, stick ned oliver och små kvistar av rosmarin, strö över flingsalt. Grädda i 225 grader c:a 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar